صنایع خلاق جیست ؟
صنایع خلاق به سبب برخوردار بودن از ماهیت نرم و فرهنگی و توانافزایی اقتصادی، به عنوان یکی از الگوهای پیشران در سیاستگذاریهای فرهنگی و اقتصاد فرهنگ در دنیا شناخته میشود. برخورداری صنایع خلاق از ماهیت نرم و فرهنگی و قابلیت اقتصادی، موقعیت ویژهای به آن میبخشد، به گونه ای که یکی از عرصههای مهم تحقق و پویایی توسعه پایدار، محسوب میشود. بر اساس آخرین آمار از موسسه یونسکو، حجم بازار صنایع خلاق از تولید ناخالص جهانی به میزان ۳.۱ درصد است و ۶.۲ درصد از کل اشتغال را تشکیل میدهد . با اندکی احتیاط و با مدنظر قرار دادن عدم انفکاک علم از صنعت در دنیای امروز، میتوان ادعا کرد تولیدات علمی نسبتا هم راستا با اهمیت روزافزون ماهیت صنایع خلاق به ویژه در توسعه اقتصادی و فرهنگی رو به گسترش بوده است.
حوزههای صنایع خلاق
پایگاههای علمی- پژوهشی معتبری در جهان در زمینه نشر بروزترین مقالات و دادههای پژوهشی صنایع فرهنگی و خلاق، ایجاد شدهاند و در تقویت و بسط دانش منطبق با اهداف خود، اهتمام ورزیدهاند. به طور نمونه، مجله صنایع خلاق (Creative Industrial Journal) به عنوان مهمترین مرجع اختصاصی از ابتدای سال ۲۰۲۳ تاکنون، ۱۹ مقاله در قالب موضوعات کلان صنایع فرهنگی و خلاق نظیر مباحث مرتبط با نوآوری یا عرصه های تعریف شده ذیل صنایع فرهنگی و خلاق اعم از فیلم، موسیقی، پژوهش، گردشگری، رسانه و… را منتشر کرده است. این نوشتار با هدف کمک به آشنایی با اصلیترین منابع و مآخذ بینالمللی و داخلی، جهت نگارش و تولید مقالات و ارتقاء سطح دانش در زمینه صنایع فرهنگی و خلاق تنظیم شده است و مخاطبین آن در طیفی از دانشجویان و اساتید دانشگاهی، پژوهشگران، فعالین و تمامی دغدغهمندان این حوزه میان رشتهای قرار میگیرند.
نشریات و مجلات داخلی در حوزه صنایع فرهنگی و خلاق
بررسیها، حکایت از محدودیت منابع و مآخذ داخلی اختصاصی و متمرکز بر صنایع خلاق و فرهنگی دارد. از از این رو، لیست زیر به طور کلی بر محتوای فرهنگ، مطالعات فرهنگی، سیاستگذاری فرهنگی، جامعهشناسی فرهنگی و سایر حوزههای مربوط به فرهنگ استوار است. چه بسا، نویسندگان علاقهمند به عرصه صنایع فرهنگی و خلاق نیز میتوانند با مطالعه بخش توضیحات در جدول ، جهت دریافت ایده، نگارش و ارسال مقالات علمی و پژوهشی خود اقدام کنند. در اینجا، ذکر این موضوع که جامعه علمی با خلاء پایگاههای اختصاصی مرتبط با صنایع فرهنگی و خلاق روبهرو است را نباید از نظر دور داشت. این مهم در مقایسه با پیشرفت و چشمانداز رو به رشد نشریات و مجلات بینالمللی فعال در این عرصه، برجستهتر می شود و ضرورت جدیت نهادهای علمی- تحقیقاتی کشور به منظور ایجاد پایگاه دانش را بیش از پیش به میان میکشد.
نسخه پی دی اف شامل لیست نشریات و توضیحات کامل است. برای دریافت نسخه پی دی اف اینجا کلیک کنید.